Ervaringen

Kristina Misiuaité

Bij ons in de gemeente Schiedam is de Stembox en Stemmal aanwezig. Bij de vorige verkiezingen stemde ik in mijn zeer geliefde en vaak bezochte Theater aan de Schie. Afgelopen verkiezingen kon dit in het gemeentehuis.

Er was deze keer geen kieslijst in braille beschikbaar volgens mij, maar ik heb het ook niet gemist omdat er een Stembox was. Het was wel niet eenvoudig te weten waar die beschikbaar was. Die info kwam via via en bij de Oogvereniging stond het ook op de site.

Het stemmen zelf verliep vlot. Iedereen was heel vriendelijk, begripvol en hulpvaardig. Mijn goedziende vader gaat altijd mee en hij checkt ook altijd even of ik wel goed heb ingekleurd. Ik vind het ook een fijne traditie dat we dit samen kunnen doen.

Ideaal zou zijn als we zouden kunnen digitaal stemmen via DigiD of zo! Dat vermijdt papierverspilling, je hoeft niet meer te tellen met de mal en je riskeert niet meer dat je stem ongeldig is. Dat zou ik vreselijk vinden. Ik vind het heel belangrijk zelfstandig te kunnen stemmen en ook op eigen houtje het feest van de democratie mee te kunnen vieren!

Het is een recht en misschien zelfs morele plicht om je stem uit te brengen. Voor wie zijn/haar stemgeheim wil waarborgen is het essentieel om dit zelfstandig te kunnen doen, onafhankelijk van wie dan ook, waar en wanneer je wilt tijdens de verkiezingsdag, net al ziende mensen dit ook gewoon zelf kunnen doen.

Chaja Kostense

Ik ga samen met mijn familie mijn stem uit te brengen in Roosenburg (NL). Het mooie is dat ze me kunnen vergezellen naar het stemhokje, maar het nadeel is dat ik afhankelijk ben van hun tijd. Mijn man is namelijk ook blind en hoewel sommige medewerkers van het stemhokje behulpzaam zijn, weten ze soms niet welke hulp nodig is.

Ik heb gehoord dat de gemeente Rotterdam een Stembox heeft, maar ik weet niet precies waar. Daarom heb ik de gemeente benaderd met het verzoek om een Stembox in onze wijk te plaatsen. Maar daarvoor moet je het voorstel als idee indienen en handtekeningen verzamelen om het aan de gemeenteraad te kunnen voorleggen. Hoewel de gemeente maatregelen heeft genomen om mensen met een handicap te ondersteunen, zoals het beschikbaar stellen van een stembureau bij de huisarts voor begeleid stemmen, zijn er weinig alternatieven voor mensen met een visuele beperking.

Het is voor mij van groot belang om zelfstandig te kunnen stemmen, omdat ik geloof dat mijn stem van belang is. Als ik me onthoud van stemmen, geef ik mijn stem immers over aan anderen, en ik kan niet klagen als de veranderingen niet overeenkomen met mijn voorkeuren.

Theo Gramser

Theo Gramser (37) is slechtziend en gaat stemmen in Driebergen. Hij is blij dat hij in zijn woonplaats zelfstandig kan stemmen dankzij de inzet van de Stembox.


Voor Theo blijft er nog wel wat te wensen over. Zijn gemeente koos vanwege de kosten om maar één stembureau te faciliteren met de Stembox en de stemmal. Dat is een stembureau in Doorn, dichtbij een woonzorgcentrum van Bartimeus. ‘Nu moet ik ongeveer 6 kilometer reizen met de bus om bij dit stembureau te komen, terwijl er in mijn eigen buurt ook wel 5 stembureaus zijn’, zegt Theo. ‘Door de  tijd dat dit vraagt, kom ik weer in de verleiding om het te doen zoals vroeger, toen mijn vader met mij meeging om mijn stembiljet in te vullen’.

Leonard de Ruijter

"Nu voel ik mij een volwaardig burger.

Stemmen voelt nu wel aan als een feestje. Heel blij dat dit kan!"

Ivar Illing

Ivar Illing

"Ik heb aan de lijve ervaren hoe belangrijk toegankelijk zelfstandig stemmen is.


Bij de laatste verkiezingen werd mij het stemmen ontzegt door de volledige commissie! Het werd mij niet toegestaan om samen met mijn vrouw, die ik ook nog gemachtigd had, in het hokje het stemformulier in te vullen! Onacceptabel dat een volledige bemanning van een stemlokaal de regels niet kent en niet weet dat iemand die niet of niet goed ziet, hulp mag inroepen. Uiteindelijk, na enige discussie en het inroepen van advies, toch mogen stemmen en gelukkig heeft men ook zijn excuses aangeboden. Hierbij een oproep aan alle gemeenten om te kijken of we dit kunnen voorkomen door de Stembox in stemlokalen te plaatsen en stemmen voor iedereen mogelijk te maken!"