Toegankelijk stemmen

Verkiezingen toegankelijk maken voor slechtzienden en blinden omvat meer dan het toegankelijk maken van het stemmen zelf. Dat laatste is mogelijk met de Stembox, maar ook het hele proces dat eraan voorafgaat is van belang.

Zo is het stembureau zelfstandig bereiken voor 1/5 van de deelnemers aan een onderzoek van Kennis over Zien niet mogelijk. De uitdagingen om te stemmen starten al bij het ontvangen van de Stempas, die is volgens 45% van de deelnemers niet toegankelijk en 60% geeft aan dat dit ook geldt voor de kandidatenlijst.

Ook in het stembureau zelf zijn medewerkers niet altijd op de hoogte van wat mag en kan. 

Om dit aan te pakken lopen verschillende projecten waar gemeenten zich kunnen informeren en voorbereiden om van toegankelijk stemmen een recht te maken van iedereen.

Rij van rode potloden

Wij verzamelen voor jou relevante links om verkiezingen
in de toekomst toegankelijk te maken in jouw gemeente.

Verkiezingstoolkit

De webpagina van de Rijksoverheid biedt heel wat interessante links en tools om toegankelijke verkiezingen te organiseren.

Rijksoverheid

Kennis over Zien

Kennis over Zien deed onderzoek naar de toegankelijkheid van de Gemeenteraadsverkiezingen in 2022.

Lees hier het volledige rapport en aanbevelingen.

Ieder(in)

De webpagina van Ieder(in) bevat heel wat info en praktische tips over het toegankelijk maken van verkiezingen. Ook voor communicatierichtlijnen voor politieke partijen of tips voor wie een beperking heeft en politiek actief wil zijn kan je hier terecht.

Iederin logo

Regionale simulatiebijeenkomsten

Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om gemeenten te voorzien van praktische handvatten om de toegankelijkheid van verkiezingen te verbeteren zodat mensen met een beperking of laaggeletterdheid, net als ieder ander, hun democratische recht kunnen uitoefenen. Er is een digitale goodiebag met allerhande interessante links beschikbaar.

Samen naar toegankelijke verkiezingen