Ervaringen

Theo Gramser

Theo Gramser (37) is slechtziend en gaat stemmen in Driebergen. Hij is blij dat hij in zijn woonplaats zelfstandig kan stemmen dankzij de inzet van de Stembox.


Voor Theo blijft er nog wel wat te wensen over. Zijn gemeente koos vanwege de kosten om maar één stembureau te faciliteren met de Stembox en de stemmal. Dat is een stembureau in Doorn, dichtbij een woonzorgcentrum van Bartimeus. ‘Nu moet ik ongeveer 6 kilometer reizen met de bus om bij dit stembureau te komen, terwijl er in mijn eigen buurt ook wel 5 stembureaus zijn’, zegt Theo. ‘Door de  tijd dat dit vraagt, kom ik weer in de verleiding om het te doen zoals vroeger, toen mijn vader met mij meeging om mijn stembiljet in te vullen’.

Leonard de Ruijter

"Nu voel ik mij een volwaardig burger.

Stemmen voelt nu wel aan als een feestje. Heel blij dat dit kan!"

Ivar Illing

Ivar Illing

"Ik heb aan de lijve ervaren hoe belangrijk toegankelijk zelfstandig stemmen is.


Bij de laatste verkiezingen werd mij het stemmen ontzegt door de volledige commissie! Het werd mij niet toegestaan om samen met mijn vrouw, die ik ook nog gemachtigd had, in het hokje het stemformulier in te vullen! Onacceptabel dat een volledige bemanning van een stemlokaal de regels niet kent en niet weet dat iemand die niet of niet goed ziet, hulp mag inroepen. Uiteindelijk, na enige discussie en het inroepen van advies, toch mogen stemmen en gelukkig heeft men ook zijn excuses aangeboden. Hierbij een oproep aan alle gemeenten om te kijken of we dit kunnen voorkomen door de Stembox in stemlokalen te plaatsen en stemmen voor iedereen mogelijk te maken!"